Гірське взуття: захист ніг та як правильно його обрати

12.04.2024

Якщо на сьогодні перед Вами постала проблема вибору гірського взуття – ми можемо за Вас лише порадіти, адже Вас чекає маса незабутніх вражень! Це і гордість від сходження, і відчуття величі та могутності природи, і відчуття свободи та спокою, заходи сонця, світанки тощо. Але попри ці приємні моменти у горах на Вас також чатує велика кількість явних та прихованих небезпек.

Найважливішим елементом екіпірування для туристичних подорожей у гори є гірське взуття. Його основна задача – забезпечити максимальний захист ніг від можливих небезпек різного походження.

Гірське взуття, яке влаштує Вас як за ціновою категорією, так і за необхідним характеристиками, можна придбати в інтернет-магазині, що є офіційним дилером бренду LOWA. Щоб переглянути актуальні пропозиції – переходьте за посиланням https://lw.com.ua/.

Першочергові вимоги до гірського взуття

  • має максимально захищати стопу та гомілку від можливих травм та ушкоджень, мінімізуючи при цьому ризик вивихів та переломів.
  • має бути оснащеним спеціальними посиленими вставками, як, наприклад, металевий, кевларовий або пластиковий підносок у конструкції черевиків, що зосереджене в зоні шкарпетки та п’яти для захисту від ударів об каміння.
  • має бути оснащена надійною підошвою, наприклад, Vibram, Cross, Vibram Aconcagua, основне завдання якої – гасити коливання різної інтенсивності, сприяти правильній амортизації, забезпечувати самоочисний та антиковзаючий ефект тощо.
  • має містити утеплювачі – термоізоляційні волокна або шерсть – з розрахунку на погодні умови в горах.

Види та особливості гірського взуття

Плануючи сходження в гори, першочергово необхідно враховувати сезонність, кліматичні умови, показники температури та вологості тощо. Зваживши ці моменти, Ви зможете підібрати для себе оптимальну модель, можливо навіть, відкинувши ті варіанти, які розглядали для себе раніше.

Для походу в гору найбільш прийнятними вважаються дві основні категорії:

  • Гірські черевики. Розроблені з розрахунку на довготривалі пішохідні походи. Їх особливість та відмінність від інших в тому, що вони мають укріплену верхню частину, що поєднана з жорсткою підошвою підвищеної міцності та глибоким протектором.  Проникненню вологи всередину запобігають водонепроникні мембрани. Мембрана Gore-Tex Partelana, що представлена у зимових моделях тактичного взуття бренду LOWA абсорбує, а потім виводить зайву вологу, забезпечуючи при цьому максимальну сухість та тепло. Важливо зазначити, що будь-яка тактична модель взуття – це перш за все безпека, що виражається у підтримці гомілкостопу. Дана особливість є важливою при форсуванні нерівних місцевостей. Також важливим є те, що вставки на халяву виготовляються з м’якого матеріалу. Це забезпечує максимум свободи та комфорту під час експлуатації.
  • Гірські кросівки. Їх особливість в легкості та гнучкості. Радимо Вам зупинити свій вибір на моделях зі шкіри, замшу чи текстилю з покриттям. Саме таке гірське взуття оптимальне для літнього активного відпочинку та подолання короткострокових маршрутів. Основна його функція – забезпечити маневровість при швидкому русі. При цьому ефективний колообіг повітря сприяє мінімізації можливому натирання та перегріву стоп. Закриті моделі мають захист від контакту з рослинами, подряпин та укусів комах. Замовити гірські кросівки на літо ви зможете на тому ж сайті, про який згадувалося вище https://lw.com.ua/krosivki.

Як правильно обрати розмір взуття

Також дуже важливо правильно обрати розмір гірського взуття. Тут важливо врахувати, що при інтенсивних навантаженнях ноги людини можуть набряки. Саме тому варто подбати про додатковий простір. У зимовий період, при використанні утеплених шкарпеток, це питання також буде актуальним. Тому радимо Вам обирати модель на пів розміру більшу ані ж той, який Ви зазвичай носите.