Як вибрати безпечний криптообмінник: корисні поради

16.04.2024

Криптовалюта стала дуже популярною в Україні за останні роки. Користувачі використовують віртуальні гроші для інвестицій та зберігання накопичень, також ними розраховуються за товари і послуги в інтернеті.

Будь-який тримач цифрових коштів час від часу проводить операції з обміну. Для цього можна скористатися послугами бірж, проте більшість користувачів вибирають криптообмінники. Це більш прості у використанні сервіси, які не вимагають багато даних для верифікації та швидко обробляють запити.

Важливість вибору надійного сервісу

Фінансові послуги завжди привертають шахраїв ー для них це можливість отримати доступ до чужих грошей. Не кожна компанія здатна подбати про безпеку своїх клієнтів. Вибираючи криптообмінник онлайн, слід пам’ятати, що його використання завжди пов’язане з ризиками. Завжди є вірогідність, що зловмисник зламає гаманець і скористається його балансом.

За останні роки криптовалюта стала дуже популярною серед українців. Наша держава займає п’яте місце у впровадженні рейтингу віртуальних коштів за результатами 2023 року. В цьому немає нічого дивного, адже багатьох приваблює швидкість і простота переказів із використанням крипти. Особливо зручно таким способом отримувати гроші з інших країн та переказувати на закордонні рахунки.

Криптообмінник не варто плутати з біржою, адже він має конкретний, спеціалізований функціонал. Цей майданчик створений для обміну звичайних фіатних грошей на крипту і навпаки, а також цифрових активів між собою. Процес максимально простий ー клієнт вибирає потрібну йому валюту і вказує номер гаманця для зарахування. Таким способом також можна отримати готівку чи вивести суму на банківську картку.

Можливі ризики під час використання криптообмінників

Якщо натрапити на «сірий» сервіс, є вірогідність втрати коштів. Під час придбання крипти клієнт вводить номер своєї картки, вказує дані криптогаманця й переказує фіатні гроші. У неперевіреному сервісі після цього може нічого не відбутися, тобто, користувач не отримує валюту. Проте шахрайська платформа матиме всі його персональні дані.

Криптовалюта буває не тільки «чистою», а й «брудною», до останнього типу відносять залучену в злочинних операціях. Це, наприклад, віртуальні кошти, які використовували для продажу наркотиків чи фінансування тероризму або отримали внаслідок хакерської атаки. Дізнатися історію крипти самостійно неможливо ー якщо клієнт отримав «брудні» монети, навряд чи вийде продати їх у майбутньому.

Ризик отримати такі гроші дуже високий, якщо користуватися обмінниками, що не дотримуються стандартів AML. Ще одна поширена шахрайська схема ー обман на курсах, коли вони сильно відрізняються від ринкових. Часто неперевірені обмінники навмисно відправляють моніторинговим сайтам неправдиві дані, щоб потрапити в топ. Тому попередньо варто перевірити курс відразу на декількох сервісах.

На що звернути увагу під час вибору

Не зважаючи на великий перелік ризиків, знайти безпечний та відповідальний сервіс цілком реально. У цьому допоможуть наступні аспекти:

  • репутація. Перше, що треба зробити під час знайомства з криптообмінником ー почитати відгуки користувачів про нього. Існують спеціальні ресурси, які складають рейтинги або займаються перевіркою репутації. Не завадить також відвідати тематичні форуми або групи в соціальних мережах;
  • безпечне з’єднання. Це важливий момент для будь-якого сайту. Платформа може вважатися надійною, якщо використовує протокол HTTPS;
  • відкриті статистичні дані. Добре, коли на сторінці обмінника можна ознайомитись із кількістю успішно виконаних операцій, побачити обороти, дізнатися більше про стаж роботи;
  • зрозумілий калькулятор для обміну. Найкраще, коли користувач вказує валюту, яку бажає продати, та актив для придбання і бачить результат. Після цього має відобразитися остаточна сума з урахуванням усіх комісій;
  • чіткі правила роботи. Важливо, щоб клієнт мав можливість прочитати їх у відкритому доступі перед тим, як проводити транзакцію.

Під час ознайомлення з правилами необхідно особливу увагу звернути на дотримання стандартів політики AML. Такі платформи перевіряють своїх клієнтів та припиняють співпрацю у випадку підозри на участь у шахрайських схемах.

Одним із надійних криптообмінників із хорошою репутацією є Swapen.co. За допомогою цього сервісу можна не тільки обміняти різні типи віртуальних коштів між собою, а й вивести їх на картку будь-якого українського банку. Запити обробляють швидко, для цього потрібно не більше ніж годину. Затримки трапляються дуже рідко.

Перш ніж здійснити операцію з обміну криптовалюти, потрібно переконатися в тому, що сервіс надійний і безпечний. Це допоможе уникнути серйозних ризиків і втрати коштів зі свого криптогаманця.