8 кроків до чітких цілей від Рея Даліо

Рей Даліо (Ray Dalio), фінансист, засновник інвестиційної компанії Bridgewater Associates та один із найбагатших людей у світі, у своїй книзі-бестселері «Principles: Life and Work» ділиться вісьмома правилами цілепокладання.

Він радить: якщо ви хочете досягти своїх цілей, зберігайте спокій і дотримуйтесь аналітичного підходу, аби точно діагностувати проблеми, розробити план, який допоможе з ними впоратися, і робити те, що необхідно задля досягнення результату. Після цього у вас з’являться нові цілі і весь процес повториться.

1. Розставляйте пріоритети

Життя схоже на гігантський шведський стіл із більш смачними альтернативами, ніж ви коли-небудь сподівалися скуштувати. Вибір цілі часто означає відмову від одних речей, щоб отримати інші, яких ви хочете або потребуєте ще більше. Деякі люди зазнають невдачі на цьому етапі, навіть не почавши.

Боячись відкинути хорошу альтернативу заради кращої, вони намагаються переслідувати занадто багато цілей одночасно, не досягаючи жодної з них або досягаючи лише кількох.

Не впадайте у відчай і не дозволяйте собі бути паралізованим усіма варіантами вибору. Ви можете мати набагато більше, ніж вам потрібно для щастя. Зробіть свій вибір і просто рухайтеся далі.

2. Не плутайте цілі з бажаннями

Справжня мета — це те, чого вам дійсно потрібно досягти. Бажання — те, чого ви хочете, але що може завадити вам досягти мети. Як правило, бажання є наслідками першого порядку.

Наприклад, вашою метою може бути хороша фізична форма, а бажанням — їсти смачну, але нездорову їжу. Не зрозумійте мене неправильно: якщо ви хочете бути диванним сиднем, я не проти. Ви можете переслідувати будь-які цілі, які забажаєте. Але якщо ви не хочете бути лежебокою, то краще не відкривайте чергову упаковку чіпсів.

MUST READ:  "Термінатори" в бізнесі, або Чому звичайним працівникам варто остерігатися роботів?

3. Вирішіть, чого ви дійсно хочете в житті, узгодивши свої цілі та бажання

Візьмемо, наприклад, пристрасть. Без пристрасті життя було б нудним; ви б не хотіли жити без цього. Але ключовим є те, що ви робите зі своєю пристрастю.

Чи дозволяєте ви їй поглинути вас і підштовхнути до ірраціональних вчинків, або ж використовуєте її як мотивацію і рушійну силу для досягнення ваших справжніх цілей?

У кінцевому підсумку задоволення принесе вам те, що є правильним на обох рівнях — і як бажання, і як цілі.

4. Не плутайте атрибути успіху з самим успіхом

Орієнтація на досягнення важлива, але люди, які одержимі парою туфель за $1200 або шикарною машиною, дуже рідко бувають щасливими — зазвичай вони не знають, чого насправді хочуть, і що їх врешті може задовольнити.

5. Ніколи не відкидайте мету, вважаючи її недосяжною

Будьте сміливими. Завжди існує найкращий можливий шлях. Ваше завдання — знайти його і мати сміливість слідувати ним.

Те, що ви вважаєте досяжним, є лише функцією того, що ви знаєте на даний момент. Почавши пошуки, ви багато чому навчитеся, особливо якщо ви будете це робити разом з іншими; вам відкриються шляхи, про які ви ніколи раніше не чули.

MUST READ:  Шість найгірших порад для спікерів

Звичайно, існують деякі неможливі або майже неможливі речі, наприклад, грати центрового у професійній баскетбольній команді, якщо ви невисокого зросту, або пробігти милю за чотири хвилини у сімдесятирічному віці.

6. Пам’ятайте, що великі очікування створюють великі можливості

Якщо ви обмежуєте свої цілі лише тими, про які знаєте, що можете їх досягти — ви встановлюєте занадто низьку планку.

7. Майже ніщо не може зупинити вас на шляху до успіху, якщо у вас є гнучкість і самопідзвітність

Гнучкість дозволяє вам приймати те, чого вчить вас реальність (або обізнані люди); самопідзвітність необхідна, тому що якщо ви дійсно вважаєте, що недосягнення мети — це ваша особиста поразка, ви будете сприймати свою неспроможність досягти її як свідчення того, що ви не були достатньо креативними, гнучкими або рішучими для цього. І ви будете набагато більше мотивовані, щоб знайти вихід.

8. Знати, як справлятися з невдачами, так само важливо, як і знати, як рухатися вперед

Іноді ви знаєте, що йдете над прірвою, і немає ніякого іншого шляху, щоб уникнути її. Життя кидатиме вам такі виклики, і деякі з них здаватимуться вам катастрофічними.

У важкі часи наша мета може полягати в тому, щоб зберегти те, що ви маєте, мінімізувати рівень втрат або просто змиритися з безповоротною втратою. Ваше завдання — завжди робити найкращий можливий вибір, знаючи, що у цьому випадку ви будете винагороджені.

Ілюстрація: TechCrunch