Суші — японська страва, яка має наступні складові:
- клейкий рис з рибою;
- морепродукти;
- овочі.
А нині назвами японських страв, такими як суші, сашимі, місо-суп — вже нікого не збентежити і поза межами Японії. Вони вже давно увійшли до раціону європейців, в тому числі і українців. Замовити справжнє японське суші можна тут.
Однак при споживанні азійських, і особливо японських, страв варто уникати розповсюджених помилок.
Помилка 1: їсти суші паличками
Ви здивуєтеся, але японці їдять суші руками. По-перше, це зручно. По-друге, так вони показують свою повагу до суші-шефа, який готує суші руками. Так би мовити, від серця до серця.
«Звичайно, якщо вам не подобається запах риби, ви можете використовувати палички, але мені до вподоби, коли люди їдять руками», — каже Нобу Мацухиса, найвідоміший японський суші-кухар у світі.
Помилка 2: полоскати суші в соусі
Потрібно лише ледь вмочати суші у соус. Причому з рибного боку, а не так, як ми зазвичай робимо — з рисового. Справа в тому, що рис моментально вбирає соус. По-перше, ви не відчуєте смак самої страви. А по-друге, в соєвому соусі міститься дуже багато солі, що шкідливо для здоров’я.
Помилка 3: змішувати васабі з соєвим соусом
Якщо ви любитель цієї японської приправи — умочіть в неї суші одним боком, а потім опустіть в соєвий соус інший бік. Змішувати васабі з соєвим соусом неправильно, бо це нівелює і смак васабі, і смак соусу.
Помилка 4: класти імбир на суші або в соус
Якщо б суші-шеф захотів додати цієї пряності в суші, то він би так і зробив. Тому споживайте імбир окремо.
Помилка 5: залишати палички в рисові
Виявляється, що чашу білого рису з уткнутими в неї паличками в Японії прийнято залишати як підношення покійному. Отже якщо ви не хочете образити японців, то використовуйте спеціальні підставки для паличок.
Помилка 6: грати з паличками
Запам’ятайте: ні в якому разі не грайте з паличками, не використовуйте їх як шпильку для волосся або як указку. Не облизувати і не гризіть. Усе це дуже неввічливо.
Помилка 7: протикати паличками їжу
Протикати паличками їжу або намагатися «розпиляти» ними суші не варто робити через наступні причини:
- страва розвалиться і виглядатиме негарно;
- це вважається неприйнятним;
- суші готують так, щоб ви відправляли їх до роту цілком.