Історія появи суші у США: як американці полюбили японську їжу

15.03.2021

Хоча японська кулінарія складна і різноманітна, для західних людей вона асоціюється в першу чергу з суші. Сьогодні їх готують і продають в різних куточках планети. Це індустрія, що приносить мільярди доларів щорічно. І поширення японської їжі на Заході почалося саме з США, хоча ще 50 років тому американці взагалі мало що про них чули. Тепер ви можете замовити суші на будь-який смак тут і отримати їх всього протягом 30 хвилин. Все для вашого задоволення! Однак повернімося до нашого питання як типово азійській страві вдалося стати настільки популярною за океаном?

60-ті роки: все починається

У Другій світовій війні Японія була головним противником США. Тому протягом 1950-х років американці продовжували досить вороже ставитися до всього, що пов’язане з цією азійською країною. Однак ситуація почала змінюватися в 1960-х, коли в Нью-Йорку відкрилося кілька ресторанів з традиційними суші. Але тоді кулінарні оглядачі зауважували, що ідея споживання рису з рибою є досить далекою для американців.

У 1966 році японський бізнесмен Норітоші Канаї привіз у Лос-Анджелес шеф-кухаря з Токіо, відкривши ресторан «Кавафуку». Він швидко став популярним спочатку серед азійських мігрантів, а потім і серед місцевих жителів. Бачачи успіх закладу, багато молодих кухарів також почали готувати суші.

70-ті: «золоті роки»

Перший суші-бар за межами району Маленький Токіо у Лос-Анджелесі відкрився біля кіностудії 20th Century Fox. Заклад «Ошо» швидко став відомим, оскільки його відвідували знаменитості світу кіно. В 70-х роках суші почали з’являтися і в голлівудських фільмах. Їсти їх стало модно.

Допоміг і представлений у 1977 році звіт Сенату США, в якому йшлося про проблему надлишкової ваги та нездорового харчування в американців. Експерти рекомендували споживати більше зернових та риби. Приблизно тоді ж почалося активне пропагування користі жирних кислот омега-3, які у великій кількості містяться у рибі. Багато людей відкрили для себе суші як здорову альтернативу звичній піці та гамбургерам.

Сьогодні суші є такими ж звичними у США, як і шматок піци чи китайська їжа на винос. В країні працюють тисячі закладів, де готують таку їжу: від маленьких барів до розкішних ресторанів з відомими кухарями.