Історія про те, як «Королева Суші» створила рол «Філадельфія»

20.03.2021

Кілька десятиліть тому професія сушиста була виключно чоловічою. Через це ще більш відомою стала пані Саіто – жінка, яка вивчала ремесло приготування японських страв без професійних наставників, а потім стала одним з найвідоміших кухарів у США. І саме вона створила відомий на весь світ рол Філадельфія, який ви можете замовити з доставкою на сайті sushi-go.com.ua. Нагадуємо, що до його складу входить копчений лосось, вершковий сир, кунжут і авокадо. Можливі варіації з огірком, зеленою цибулею, різними видами риби.

«Філадельфія» у Філадельфії

Десь у середині 1980-х років пані Саіто, власниця ресторану японської кухні Tokio HeadHouse у філадельфійському елітному районі Society Hill, представила публіці нову страву. Це був рол, приготовлений з використанням копченого лосося та сиру «Філадельфія». Досить незвично для традиційної японської кухні, але Саіто й раніше експериментувала з майонезом, гірчицею та іншими продуктами, нехарактерними для класичних суші.

Як зізнавалася сама Саіто, ідея нового рецепту з’явилася в неї під час сніданку з другом-євреєм. Вони їли рогалики, які мастили сиром та клали на нього шматочки копченої риби. А більшість клієнтів не-японців закладу Саіто були саме євреями, тож з їхніми кулінарними вподобаннями вона добре ознайомилася. Бейгелі з сиром та рибою їм дуже подобалися. Тож фактично у нових суші були об’єднані кулінарні традиції народів з різних куточків світу.

«Я вийшла перед публікою, показала страву і сказала: «Це єврейський рол». Але всі закричали: «Ні, це Філадельфійський рол». Тож назву придумала не я, а мої гості», — згадувала пані Саіто в одному з інтерв’ю.  

Рол «Філадельфія» швидко став дуже популярним. Люди, які боялися їсти суші через сиру рибу та інші незвичні для них продукти, сміливо куштували роли з добре знайомими інгредієнтами. Їм подобалося, вони розповідали про це друзям і приходили до ресторану знову.

Однак варто відзначити, що існують й інші версії появи ролу «Філадельфія». Підтвердити правильність однієї з них остаточно навряд чи вдасться. Однак точно можна сказати, що Ай Саіто була першою жінкою-сушистом у Філадельфіі. А можливо, і в усіх Сполучених Штатах.