Сашимі та нігірі: в чому полягає різниця?

23.05.2021

Два найбільш відомі різновиди японської традиційної їжі – це нігірі та сашимі. Ви можете думати, що це одне й те ж, але насправді між ними є важлива різниця. Її варто розуміти справжнім поціновувачам японської кулінарії. Яким би суші ви не надавали перевагу, замовити їх з доставкою ви можете на сайті sushi-go.com.ua. Але спочатку трохи теорії.

Нігірі

Буквально назва цієї страви перекладається з японської як «два пальці». Це натякає на розміри шматочка їжі. Нігірі – тонко нарізана риба (сира чи оброблена), викладена на грудку рису з оцтом. М’який смак риби поєднується з гострим ароматом оцту, створюючи неймовірну композицію в роті.

Як інші види суші, нігірі можна їсти паличками або просто руками. Втім, вдома можна використовувати і вилку. У вигляді ролів нігірі не готують – це характерно для макідзусі. Гарніри зазвичай не подають – кухар може лише додати трохи соусу чи приправ до страви, на власний розсуд.

На відміну від сашимі, нігірі не обмежені лише рибою. Їх можуть готувати з креветками, кальмарами, мідіями та навіть з куркою. Використання м’яса особливо поширене у США, де люди звикли до калорійної їжі.

Сашимі

Рис не невід’ємною складовою суші. Сашимі – це дещо зовсім інше. Страва являє собою тонкі смужки риби чи м’яса, які традиційно не піддавалися якійсь додатковій обробці. Рис не використовується взагалі. Його можуть поставити в тарілці окремо, аби кожна людина за столом змішувала рис і сашимі за власним смаком. Також для надання страві більш гострого смаку на столі повинен бути соєвий соус, васабі та маринований імбир. В якості гарніру використовують подрібнену редьку дайкон, підсмажені водорості норі та листя шисо (різновид м’яти).

Не турбуйтеся щодо бактерій – сучасні сашимі зазвичай готують з оброблених інгредієнтів. Наприклад, замість сирої риби використовують слабосолену, яка є цілком безпечною. Ще одна важлива відмінність полягає у тому, що нігірі можна їсти руками і паличками, а сашимі – лише руками.

Обидві страви потрібно їсти якомога швидше після приготування, особливо якщо використовується сира риба. Інакше смак як нігірі, як і сашимі псується. Ось чому важливо користуватися послугами компанії, що здатна забезпечити швидку доставку їжі.