Калій — це елемент, який формує тверду, дерев’янисту частину садових рослин і сприяє утворенню цибулин і бульб. Він міститься у великій кількості в наших ґрунтах.
Він підвищує стійкість наших культур до холоду та нестачі води, тому дуже важливо, щоб його ніколи не бракувало. Щоб органічно внести калій на наш город, ми можемо використовувати золу, змішану з компостом і розкидану по ґрунту перед тим, як вирощувати рослини, які його потребують (наприклад картоплю, помідори, дині або кавуни).
Калій є одним із трьох основних макроелементів, необхідних для нормального росту і розвитку рослин. Його важливість полягає в тому, що він бере участь у багатьох життєво важливих процесах, таких як регулювання водного балансу, синтез білків і фотосинтез. Нестача калію може призвести до зниження врожайності та погіршення якості продукції. Якщо ви хочете дізнатися більше про значення калію для рослин і його вміст у ґрунті, рекомендуємо завітати на сайт agrotest.com та ознайомитися зі статтею «Значення калію для рослин і його вміст у ґрунті» за посиланням: https://agrotest.com/article/znachennya-kaliyu-dlya-roslyn-i-jogo-vmist-u-grunti/. Вона містить безліч корисної інформації, яка допоможе вам краще зрозуміти важливість цього елемента та способи його покращення в ґрунті. Не забувайте про те, що правильне живлення рослин — запорука їхнього здоров’я та високих показників урожайності!
Калій у ґрунті та рослинах
Калій є дуже поширеним елементом у ґрунті, лише подумайте, що він становить понад 2% земної кори. Сільськогосподарські культури мають високий рівень споживання калію, який відповідає за кілька фундаментальних процесів в їх життєдіяльності. Він використовується для розвитку тканин, зокрема впливає на здерев’яніння стебел і гілок. Його присутність необхідна для синтезу цукрів, а також впливає на транспіраційну здатність води в клітинах.
Як і всі основні елементи, калій є речовиною, необхідною всім рослинам, як на городі, так і в саду, вони не могли б жити без цього елемента. Однак є культури, які потребують його більше, і яким калійні добавки можуть допомогти, зокрема, в отриманні смачніших фруктів і овочів, що краще зберігаються. Наприклад, картопля отримує користь від багатих на калій добрив, так само як і баштанні та фруктові рослини, через велику кількість цукру, яку вони повинні синтезувати.
Постачання калію біологічними методами
Калій присутній у більшості традиційних добрив: при використанні повних добрив, таких як гній, компост або гній, ви також постачаєте цей елемент на додаток до інших корисних речовин. Однак, якщо ви хочете конкретно збільшити вміст калію, ви можете використовувати більш цілеспрямовані добрива, за умови, що вони дозволені в органічному землеробстві.
Серед легкодоступних природних речовин відмінним джерелом калію є зола, інші варіанти — морські водорості як органічне добриво або сульфат калію і хлорид калію як мінеральні добрива.
Дефіцит калію
Якщо калію не вистачає, рослина може мати кілька проблем. Часто дефіцит викликаний не власне нестачею, а скоріше занадто кислим рівнем рН ґрунту, що створює проблеми з поглинанням (в цьому випадку ми можемо скоригувати ґрунт, щоб знизити рівень рН).
Симптомом на рівні листя є пожовтіння, а потім побуріння країв листя, в той час як з точки зору росту спостерігається погане здерев’яніння. При низькому вмісті калію плоди залишаються дрібними і не дуже смачними.
Надлишок калію
Забагато — це занадто багато, це традиційне правило стосується і калію в оброблюваному ґрунті. Сама по собі велика кількість цього елемента не має прямих наслідків, але проблема полягає в дефіциті та утрудненому засвоєнні інших важливих речовин, що виникає в результаті надлишку.