Майже будь-яка дієта базується на дефіциті калорій. Щоб створити цей дефіцит, необхідно стежити за кількістю та складом вживаних продуктів, зменшувати порції та обмежувати швидкі вуглеводи й жири — основні джерела зайвих кілограмів. Але якщо різко відмовитися від цукру, є ризик за декілька днів чи тижнів зірватися. А регулярні зриви під час дієти призводять до уповільнення метаболізму. Тому дієтологи радять залишати в раціоні деякі солодощі, які не призводять до великого набору ваги й не містять багато цукру, жирів, консервантів, підсилювачів смаку, підсолоджувачів. Саме про такі солодощі докладно розповідаємо у статті.
Цукерки, шоколад і батончики
З кондитерськими солодощами слід бути дуже обережним, оскільки більшість містить велику кількість цукру і близько 500–600 калорій на 100 грамів продукту. Від цукерок краще відмовитися, особливо якщо немає можливості дізнатися про їхній склад. Шоколад бажано вибирати лише чорний, із вмістом какао щонайменше 70%, а краще — не менш як 90%. Що стосується батончиків, найкращий варіант — протеїнові солодощі, які містять багато білка, але мало цукру та інших швидких вуглеводів — не більше ніж 15%. Зазвичай у супермаркетах та онлайн-магазинах вартість батончиків, які також називають протеїновими, вища за шоколадні. Проте вони дозволяють знизити почуття голоду та при цьому не вийти за межі встановленої норми у 1500–1600 калорій. Добре, якщо у складі будуть ненасичені жири та харчові волокна, які покращують травлення й добре впливають на метаболізм.
Фрукти та сухофрукти
Дехто вважає, що під час дієти можна їсти скільки завгодно фруктів і сухофруктів, оскільки вони набагато корисніші, ніж магазинні солодощі. Насправді фрукти, хоч і містять не глюкозу, а фруктозу, теж досить калорійні — у 100 грамах апельсина близько 43 калорій, а один середній фрукт важить 250 грамів, тобто містить майже 110 калорій. А це приблизно 10% від загальної добової норми при дефіциті в 1500 калорій. Особливо калорійні банани та виноград. Найменше калорій у цитрусових. З цієї ж причини не варто налягати на сухофрукти, особливо ізюм. Краще віддати перевагу куразі або чорносливу, але можна їсти не більше ніж 5–6 штук на день.
Мед
Він може стати гарною альтернативою цукру, якщо не їсти його у великих кількостях, а обмежуватися однією-двома чайними ложками на день. Найкраще класти мед у кашу — наприклад, у вівсянку.
Пастила та зефір
Пастила робиться зі звичайних фруктів, а деякі виробники взагалі не додають цукор. Великий асортимент такої пастили та інших корисних смаколиків є в маркеті корисних штук МАУДАУ. Але оскільки фрукти досить калорійні, багато пастили їсти все ж таки не можна. Те ж саме стосується й зефіру. Бажано вибирати солодощі на основі агар-агару та з мінімальною кількістю цукру. Від зефіру з високим вмістом желатину краще відмовитися, оскільки він доволі калорійний.