Космос Південної Кореї — особливості розвитку космічної індустрії країни

12.06.2024

Більшість концернів Республіки Корея, починаючи від розробника електронних пристроїв Samsung і закінчуючи виробником напівпровідникової пам’яті DRAM і NAND — SK hynix Inc., багато років намагалися наздогнати космічні країни — Сполучені Штати і Японію. Однак у багатьох випадках південнокорейці досягли певного успіху. Тепер завданням східного тигра стало досягнення успіху в космічній галузі.

Електронна промисловість у космосі

Багато урядових представників роблять ставку на вихід електротехнічних підприємств у космос. Новий космічний центр країни оголосив про якнайшвидше входження держави до низки найбільших космічних світових держав. Нові зареєстровані клієнти азартного клубу також можуть приєднатися до прориву, отримавши фріспіни на день народження, для розваги на ігрових автоматах космічної тематики закладу.

У найближчі три роки уряд має намір провести такі реформи:

  • подвоїти космічний фінансовий план країни — до 1,6 трлн вон, що становить понад 1,2 млрд дол.;
  • нову ракетну розробку — понад 2 трильйони — $1,5 млрд;
  • навігаційні модулі — 3,8 трлн вон — 2,73 млрд доларів.

2021 рік ознаменувався запуском першої ракети вітчизняного виконання Nuri, 2022 — виходом першого штучного супутника Землі. Навесні нинішнього року американський носій SpaceX вивів орбітальний військовий супутник для стеження за столицею держави, але в наступному періоді кількість модулів зросте до п’яти одиниць.

Попри подібні успіхи, космічна концепція все ж відстає від КНР і Японії. КНДР також перебуває на більш верхній сходинці розвитку шляхом випуску ракетних двигунів і новітніх технологій. Нова космічна програма країни передбачає будівництво стартової платформи в південному повіті Кохин, яка обслуговуватиме космічні кораблі приватних корпорацій. Для цього уряд має намір створити спеціальний фонд зі статутним капіталом понад 110 млрд вон — 75 млрд доларів.

Перспектива

Наступним кроком програми стало формування Корейського аерокосмічного агентства KASA, яке схоже своїми функціями на американське NASA. Очолив нове відомство один із керівників відділу американського центру в Мериленді — Джон Лі. На початку наступного десятиліття корейська організація має намір посадити на Місяць модуль без екіпажу, а ще через кілька років підкорити Червону планету. Державна підтримка розробникам космічної техніки гарантована.

Навесні 2025 року американський носій SpaceX виведе в космос два модулі, що належать Korea Aerospace Industries — аерокосмічній та оборонній компанії. Остання також субсидувала вітчизняний стартап Dabeeo на 6 млн доларів, орієнтований на розробку методик штучного інтелекту для поліпшення супутникових зображень.