Спальні мішки: особливості вибору

01.07.2024

Для повноцінного сну потрібні певні умови. До них відноситься комфортне спальне місце та оптимальна температура. Під час ночівлі на природі обов’язковим елементом нормального відпочинку є наявність спального мішка, підібраного по розміру та погоді.

Спальні мішки: основні функції

Створення оптимальних умов для комфортного та безпечного відпочинку — основне призначення спальника. Зокрема він має забезпечити:

  • теплоізоляцію — завдяки продуманій конструкції та спеціальним матеріалам мішок ефективно зберігає тепло, що виділяється тілом;
  • захист від складних погодних умов — більшість моделей спальних мішків мають водо- і вітронепроникні властивості, що дозволяє використовувати їх навіть у холодну пору року або в умовах високогір’я;
  • комфортну поверхню для сну — спальники достатньо м’які та оснащені підкладкою з приємних до тіла матеріалів;
  • захист від укусів комарів, кліщів тощо, що особливо актуально в влітку.

Залежно від сфери застосування спальники можуть мати і спеціальні функції. Наприклад, ті, що підходять для відпочинку в екстремальних обставинах, мають посилений захист від вітру та впливу низьких температур. Відпочинок на водоймах потребує наявності водонепроникного чохла, а сам мішок має бути виготовлений з матеріалів, що швидко сохнуть.

Для родинного відпочинку можна вибрати мішки, які мають опцію об’єднання двох виробів в один. Спальники для військових відрізняються легкістю, міцністю та можливістю швидкого складання-розкладання.

Різновиди спальних мішків

Купуючи спальний мішок у першу чергу треба звернути увагу на такі критерії:

  • розмір;
  • температурний режим;
  • форму;
  • вид наповнювача.

Величина спальника має бути підібрана відповідно до зросту та особливостей вашої статури. У тісному виробі буде незручно спати, великий спальник матиме багато холодних зон. На спальному мішку зазвичай є маркування, що відповідає розміру одягу, а також вказані його довжина та ширина, на які потрібно орієнтуватися при виборі. Для жінок, дітей та людей високого зросту є спеціальні моделі.

За температурним діапазоном спальні мішки бувають літні, демісезонні, зимові та призначені для екстремальних погодних умов. При виборі варто пам’ятати, що вночі температура завжди нижча ніж у день, а в горах чи біля водойм набагато холодніше ніж у місті. Важливо купувати сертифіковані вироби, які проходять спеціальну перевірку. Лише в такому випадку можна бути впевненим, що температурний режим виробу, вказаний на етикетці, відповідає дійсності.

Найпоширеніші форми спальних мішків — це ковдри та кокони. Також є моделі, які являють собою щось середнє між цими двома видами та мішки-комбінезони. Спальник у вигляді ковдри — це прямокутна конструкція блискавці. Він теплий та зручний. Таким виробом можна вкриватися або використовувати його замість матраса. Однак слід пам’ятати, що навіть у складеному вигляді він займає досить багато місця та менш ефективно утримує тепло.

Спальники у формі кокона або мумії мають анатомічну конфігурацію. Завдяки цьому вони володіють відмінними теплоізоляційними властивостями. Крім цього кокони мають компактні габарити та невелику вагу.

Велике значення має вид наповнювача. Натуральні пухові варіанти — дуже теплі, легкі та чудово тримають форму. Однак вони можуть вбирати вологу та довго сохнуть. Мішки з синтетичним утеплювачем — недорогі, прості у користуванні та догляді, але важчі та об’ємніші.

Великий асортимент сертифікованих спальних мішків пропонує інтернет-магазин туристичного спорядження «Клуб мандрівників». Наша продукція відрізняється високою якістю та функціональністю.