Історія діамантових обручок: стародавні звичаї, королівський вплив і розумний маркетинг

21.07.2024

Діамантові каблучки для заручин давно вже стали синонімом романтики та вічного кохання. Тепер обручка з діамантом — це іскристе сяйво та неперевершена міцність, що робить її ідеальним символом довготривалих зобов’язань. Однак ця традиція не завжди була такою ж поширеною, як сьогодні.

Історія про те, як діаманти завоювали популярність, — це розповідь про стародавні звичаї, королівський вплив і розумний маркетинг, які назавжди змінили ландшафт кохання і ювелірних прикрас.

Давньоримські часи

Задовго до того, як з’явилися діаманти, каблучки для заручин вже були просякнуті традиціями. У Стародавньому Римі пари обмінювалися простими залізними каблучками, які символізували їхні заручини. Вони були далекі від гламурних прикрас, які ми бачимо сьогодні, але, тим не менш, виконували такі важливі функції, як:

  • символізували контракт між сім’ями з використанням діаманта;
  • уособлювали обов’язковий характер заручин.

Персні носили на четвертому пальці лівої руки, де, за повір’ям, знаходиться «vena amoris» — «вена кохання».

Середньовіччя

Із плином часу обручки почали набувати більш романтичного звучання. У середньовічній Європі набули популярності «поетичні каблучки». Ці персні мали:

  • романтичні написи або вірші;
  • більш персоналізовані вирази кохання;
  • акцент на сентиментальній цінності, а не на контрактній символіці.

Перша задокументована діамантова обручка

Дебют діаманта можна простежити до одного впливового історичного моменту. У 1477 році ерцгерцог Максиміліан Австрійський освідчився Марії Бургундській із використанням того, що вважається першою задокументованою діамантовою каблучкою для заручин.

Цей королівський жест встановив новий стандарт розкоші та романтики, вплинувши на європейську знать і аристократію, сприйняття діамантів як найвищого символу кохання, а також на майбутні тренди в дизайні обручок.

Внесок вікторіанської епохи

Вікторіанська епоха спричинила революцію в стилі. У той час превалювали витіюваті дизайни зі змішаними дорогоцінними каменями. З’явилися так звані «каблучки-позі» з квітковими мотивами. А поєднання діамантів з іншими дорогоцінними каменями було модною естетикою.

Саме цей період заклав основу для різноманітних і креативних дизайнів обручок, які ми бачимо сьогодні. Наприклад, пройшовши за посиланням, можна візуально оцінити цей епохальний вплив.

«Діамант — це назавжди»: кампанія, яка змінила все

У 1947 році компанія De Beers, запустила геніальну, як виявилося, маркетингову кампанію, що назавжди змінила діамантову індустрію. Вона представила культовий слоган «Діамант — це назавжди», створивши емоційні асоціації між діамантами та вічним коханням. А для більшого ефекту компанія залучила голлівудських зірок, які демонстрували каблучки з діамантами.