Як правильно вибрати чоловічі кросівки для гри у великий теніс?

23.07.2024

Незалежно від того, чи ви новачок у світі великого тенісу, чи граєте все своє життя, важливо переконатися, що ваша пара тенісного взуття є коректною. Відповідність вашого ігрового стилю правильно підібраним чоловічим кросівкам https://tennismag.com.ua/ua/catalog/muzhskie-krossovki/ може не лише покращити вашу гру, але й підвищити загальний рівень комфорту на корті.

Але перш ніж зануритися в те, як правильно вибрати чоловічі тенісні кросівки, давайте подивимося, що, власне, робить їх чудовими.

Вимоги до тенісного взуття

Теніс — це вид спорту, який вимагає точних рухів, зміни швидкості та напрямку, що може спричинити значне навантаження на нижні кінцівки. Через ці рухи ваше тенісне взуття повинне витримувати ці навантаження. Щоб досягти цього, воно повинно мати:

  • Бічну підтримку. Шукайте тенісні кросівки з підошвою, яка обертається навколо проміжної підошви. Це підтримає бічну сторону вашої стопи і захистить її від перекочування при русі з боку в бік.
  • Якісне зчеплення з поверхнею. На підошві хорошого тенісного взуття є спеціальні канавки для згинання, точка повороту та ялинковий дизайн, що дозволяє виконувати різкі рухи.
  • Зносостійкість. Теніс є досить вимогливим видом спорту до ніг. Щоб протистояти цьому, кросівки мають ряд особливостей, які забезпечують довговічність у місцях, що піддаються найбільшому зносу. До них відносяться підошви з вуглецевої гуми, синтетичні накладки у верхній частині та обгортання підошви для запобігання розшаруванню.

Фактори, що впливають на вибір

Визначаючи, яке тенісне взуття купити, важливо враховувати наступні фактори.

Ігрова поверхня

У теніс грають на різних покриттях, кожне з яких має безпосередній вплив на гру. На ґрунті м’яч рухається повільніше і відскакує вище, в той час як на траві м’яч рухається швидше, але відскакує не так високо. Умови хард-покриття знаходяться посередині між ґрунтом і травою.

Кросівки для ґрунтових кортів повинні забезпечувати хороше зчеплення з поверхнею і мати підошву, яка легко виводить ґрунт з гнучких канавок. Міцність також є ключовим фактором для запобігання пошкодженням при ковзанні.

Кросівки для трав’яних кортів не вимагають такої ж міцності через м’який характер поверхні. Оскільки корт більш швидкий, гнучкість є ключовим фактором, щоб ви могли робити швидкі рухи, аби дістатися до м’яча.

Жорстке взуття для корту вимагає додаткової амортизації, щоб захистити нижні кінцівки від ударів об тверду поверхню.

Ваш стиль гри

Кросівки для тенісу створюються з урахуванням унікальних вимог різних стилів гри. Це дозволяє їм працювати разом із вашими рухами, а не проти них, надаючи вам змагальну перевагу над суперником.

Тенісистам базового рівня потрібна додаткова стабільність, оскільки вони покладаються на рухи з боку в бік, вибухові спринти та раптові зупинки.

Гравці, що грають на різних кортових покриттях, переходячи з одного майданчика на інший, потребують легшого та більш м’якого тенісного взуття з додатковим зчепленням, що забезпечує повний діапазон рухів.

Універсальні гравці, які можуть підлаштовуватися під стиль гри суперника, або просто гравці, котрі люблять час від часу міняти свій стиль, потребують взуття, що пропонує найкраще з обох світів.

Ваша бажана посадка

Забезпечення ідеальної посадки є життєво важливим при виборі будь-якого взуття, особливо тенісного. Тенісні кросівки повинні щільно прилягати до середини стопи для різноспрямованої підтримки, але не надто щільно, щоб не завдавати болю. Запам’ятайте, зняття кросівок ніколи не має приносити суттєвого полегшення.

У передній частині стопи має бути достатньо місця для того, щоб ворушити пальцями ніг; це дозволить вам повертати, прискорюватися і різко зупинятися, не викликаючи дискомфорту. І завжди приміряйте нові кросівки зі шкарпетками, які ви збираєтеся носити під час занять спортом.